12. HAFTA

 



Bu hafta hocamız  Doç.Dr. Nezih ÖNAL'ın (Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi ) 'GÜNÜMÜZ ÇAĞINDA DİJİTAL PSİKOLOJİ ' çalışmasının 10. bölümünden bazı kavramları bizlere anlattı. 

Dijital psikolojideki olumsuzlukları tanıttı. Bunlar :

FOMO: Sosyal medyadaki gelişmeleri takip edememe endişesi ve gelişmeleri kaçırma korkusu olarak tanımlanır. Fomo sendromunda bireyler güncel bilgilerden haberdar olamama veya konunun dışında kalma gibi yoğun kaygılar yaşarlar.Bu kaygılar ile sürekli telefonlarını yada teknolojik cihazlarını kontrol ederler.


NOMOFOBİ: Cep telefonu ile sağlanan iletişimden kopmaktan aşırı korkma anlamına gelir. Yani cep telefonundan bir şekilde mahrum kalma korkusudur.


NETLESSFOBİ: İnternetsiz kalma korkusudur. Z kuşağının en büyük korkularından biridir.


JOMO: Bir şeyleri kaçırma keyfidir. Bu terim ise Fomo'nun tersi olarak internetten uzak kaldığında olan birşeyler kaçırmış olmaktan keyif alanları tanımlamaktadır.


DİJİTAL İYİ OLUŞ: Dijital dünyaya uyum sağlamadır. Yaşam doyumumuzu tehdit etmeye başlayan abartılı iletişim seçenekleri ve aşırı bilgi akışıyla baş etme, yaşam akışını sürekli bölen çoklu görevlerden kaçınma ve dijital uyaranları kişisel amaçlar ve kendi yararı için kullanma becerileri olarak tanımlanabilir.

        Ayrıca hocamız "Jumanji , Avatar , Mavi Gömlekli Adam "filmlerini izlememizi tavsiye etti.

"Sosyal İkilem" belgeselini izlememizi tavsiye etti. Bu belgeselde belirtilmek istenen konunun  'Bedava hizmetin malı sizsiniz.' olduğunu söyledi. Çok ilginç ve anlamlı bir cümle. Hocamızın felsefik cümleleri her zaman dikkatimi çekmiştir.

Hocamız sosyal medyanın topsumsallaştırmak yerine toplu sanallaştırmak  olduğunu söyledi ki buna ben de katılıyorum .Hep birlikte sanal yaşamaya başladık maalesef. Aile bile olmakta zorlanan insanlar var.

  Daha genç yaşlarda bu bilgileri alma fırsatımız olsaydı çok daha başarılı olurduk.Ama kısmet bu yılmış.  En iyi şekilde faydalanmaya çalışmalıyız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder